lørdag den 4. marts 2017

Kildeøvlese 6. marts 2017

 

16 kommentarer:

  1. EMIL

    Hvilke motiver har Sovjetunionen for at invadere Afghanistan?
    - Taraki blev myrdet og kommunisterne i Afghanistan er underkastet, mens socialismen bliver undertrykt. Den afghanske regering bliver også støttet af andre magter.
    Hvordan fremtræder Amin og hans tilhængere i kilden?
    - De bliver set som brutale og kriminelle, som vil stoppe den socialistiske revolution.
    På hvilken måde reagerer Sovjetunionen på indblandingen i Afghanistan fra andre magter?
    - Sovjetunionen ser indblandingen som grov, da de mener at konflikten kun er Afghanistans. Der skal andre ikke indblande sig i konflikten.
    Hvordan beskriver Sovjetunionen den kommende invasion af Afghanistan?
    - Sovjetunionen vil holde kontakten med den nye Afghanske regering og hjælpe regeringen med af få slået imperialisterne tilbage.
    Hvorfor vil Sovjetunionen invadere Afghanistan?
    - Der kan være flere svar på dette. Et af svarene kan dog være at Sovjetunionen vil miste en allieret, mens USA nok ville kunne få en allieret tæt på Sovjetunionen.

    SvarSlet
  2. Hvad ønskede Afghanistan at opnå med brevet?
    Forståelse fra de andre lande som brevet var sendt til. Sikre sig at han ikke fik fjender ved at invadere Afghanistan.

    Hvad ønskede Afghanistan at opnå med invasionen?
    Formålet var at sørge for at Afghanistan ikke fik mere hjælp ude fra, da de mente at hjælpen udefra var den eneste grund til at Afghanistan vand revolutionen.

    Hvorfor ønsker Sovjetunionen en invasion i Afghanistan?
    Sovjetunionen ville sikre sig at alt udefra-hjælp stoppede eller hvert fald blev minimeret, så Afghanistan i fremtiden ikke ville vinde kampe.

    SvarSlet
  3. Katrine
    1. Hvorfor vælger Sovjet at gå ind i Afghanistan?
    ○ Fordi der har været en forværring af situation. Den afghanske befolkning er truet. Det politiske system er truet i Afghanistan
    2. Hvilken anmodning besvarer Sovjet og fra hvem?
    ○ En anmodning fra Afghanistan om hjælp og støtte i kampen mod oprøre.
    3. Hvem er kammeraterne ?
    ○ DDR, Ungarn, Polen, Tjekkoslovakiet, Bulgarien, Cuba, Mongolske Folkerepublik og Nordvietnam.
    4. Hvordan er situation i Afghanistan ?
    Der har været forværringer.

    SvarSlet
  4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  5. Spørgsmål 1: Hvorfor invandere sovjetunionen Afghanistan?
    Årsagen til den sovjetiske invasion er meget omdiskuteret. Der er kun få kilder og der er ikke et endeligt svar på, hvorfor invasionen fandt sted.
    Kommunistisk styre er ved at bryde sammen, Sovjetunionen kommer til hjælp for at beholde det kommunistiske styre.
    Betragter man i længere historisk perspektiv, har Sovjetunionen længe ønsket at komme ud til åbne have, Afghanistan det første skrid på vejen
    Forsøg på at opnå position, hvor man kan true de vestlige olieforsyninger (Den Persiske Golf) – den vestlige økonomi var afhængig at den. -> Sovjetunionen ville dermed sikre sig triumfkort.
    Forsøg på at forbedre Sovjets position til evt. militær oprør omkring Irans fremtid.
    Ved at reagere overfor religiøse bevægelser i Afghanistan, mærker Sovjetunionen grænserne for den islamske befolkning i Sovjetunionen. (islamske guerillabevægelser giver mange problemer for den sovjetiske regering i Afghanistan)
    De lavede en masse ændringer i samfundet, der skabte modstand blandt en stor del af befolkningen. Modstanden førte til sovjetisk frygt for en ændring i regeringens syn på kommunismen. Derfor valgte Sovjet at invadere landet i 1979

    Spørgsmål 2: Er der noget der går galt for sovjetunionen i Afghanistan?
    Noget der påvirker og giver modstand er at USA sørger for at der bliver en politisk belastning, altså at USA støtter guerillabevægelserne med våben. Modstandsgrupperne får støtte fra forksellige lande til at bekæmpe kommunismen. De gemmer sig i bjergene så de er derfor svær at bekæmpe for sovjet.
    Generelt hjælper vesten med våben?(usikker).

    Spørgsmål 3: Hvorfor Taraki som den nye leder?
    Sovjet var smart og sætte Taraki som leder i afghanistan. Han var kommunist i forvejen, og dette kan kun udlede fordele til sovjet, da han ville gøre som de anbefaler. Han var imod USA, hvilket var endnu en fordel til sovjet.


    Spørgsmål 4: Hvorfor beder Afghanistan sovjet om hjælp?
    Afghanistan ville bl.a. gerne have den sovjetiske hjælp til at bekæmpe den fremmede aggression.

    Spørgsmål 5: Hvem er den fremmede aggressen, hvem henviser den til?
    Den fremmede aggression henviser til USA, Kina, Pakistan, Saudi-arabien som hjalp mujaheederne med at bekæmpe kommunismen i Afghanistan. USA hjalp med våben, saudi arabien financerede (økonomisk) og Pakistan transportererde våbene og gav dem bl.a. træning.

    Af Muddi

    SvarSlet
  6. 1. Hvorfor føler Sovjetunionen sig nødsaget til at invadere Afghanistan?
    - Efter at Taraki i april 1978 overtog magten, fik Sovjet en ny og uventet allieret. Da han blev fjernet fra magten og dræbt ved et nyt statskup, kunne Sovjet ikke længere regne Afghanistan som deres allierede. Sovjet havde tidligere afvist at hjælpe Afghanistan, så de var også bange for, at Afghanistans nye leder ville henvende sig til USA og bede om hjælp. Det var Sovjet selvfølgelig ikke interesseret i, så de måtte invadere landet.

    2. Hvad var formålet med brevet?
    - Af teksten, kunne man godt tolke, at det var et brev, som ville godtgøre deres invasion af Afghanistan. Et brev til Sovjets allierede, som forklarede at deres fælles interesser kunne være i fare, ville hjælpe på deres motiv for at gå ind i Afghanistan.

    3. Hvad var det for nogle argumenter, som godtgjorde deres invasion ifølge tekst 35?
    - Sovjet får det til at lyde som om, at de vil hjælpe Afghanistan. Der siges b.la. At der er grov indblanding fra flere magters side i Afghanistan, som på en måde styrer landet indefra. Sovjet stoler heller ikke på Amin, som er den nye statsleder, som slog Taraki ihjel. Sovjet mener at han og hans gruppe både brutalt og på kriminel vis slog Taraki ihjel, og mener derfor at han kom uærligt til magten, og det må der gøres noget ved.

    4. Havde Sovjet andre motiver for at gå ind i Afghanistan?

    - Af tidligere konklusioner om Sovjets motiver i den kolde krig, ville man godt kunne argumentere for, at geopolitik havde en indflydelse her også. Afghanistans beliggenhed forbinder syd- og Centralasien med Mellemøsten, og gav adgang til Indien.

    - Jonas Koch

    SvarSlet
  7. Hvad var målet ved at sovjet blandede sig?
    - Det er omstyrtelsen af det demokratiske og progressive system , der er etableret af det afghanske folk som resultat af revolutionens sejr.

    Hvad mener sovjet er alvorligt truet?
    - Sovjet mener at grundlaget for aprilrevolutionen 1978 og de progressive og demokratiske landsvindinger for det afghanske folk er truet.

    Hvad blev sendt til Afghanistan og hvem skulle de kæmpe for?
    - Væbnede grupper og våben blev sendt til kontrarevolutionære elementer og grupper hvis aktiviteter styres fra udlandet

    Hvorfor blev sovjet involveret i Afghanistan
    - Fordi det kommunistiske parti lavede et statskub

    SvarSlet
  8. Sarah
    Hvornår er kilden skrevet?
    Kilden er et brev til Sovjetunionens allierede om invasionen i Afghanistan. Den sovjetiske ledelse kom med begrundelser for at invadere Afghanistan den 27. december 1979. Dette er midt i den kolde krig. Brevet blev sendt til ambassaderne i DDR, Ungarn, Polen, Tjekkoslovakiet, Bulgarien, Cuba, Mongolske Folkerepublik og Nordvietnam.

    Hvad er baggrunden for at dette brev blev skrevet?
    Formålet med brevet er at de får begrundet deres valg i den alvorlige krig.
    .
    Hvorfor bliver Sovjetunionen involveret med Afghanistan til at starte med?
    I 1978 lavede det afghanske kommunistparti et statskup.
    Sovjet var interesseret i lande omkring sig, (landet, som forbandt Syd- og Centralasien med Mellemøsten og gav adgang til Indien) og efter kuppet støttede de sovjetiske ledere Muhammed Taraki, da Afghanistan blev kommunistisk

    Hvorfor vælger Sovjetunionen at invaderer Afghanistan i forhold til kilden?
    Sovjetunionen tvivlede på ledelsen i Afghanistan og de valgte derfor at invadere dem. Andet end det, var grunden egentlig geopolitisk. Afghanistan var tæt på Sovjetunionen og hvis ikke Sovjetunionen havde blandet sig i krigen, ville Afghanistan have faldt sammen. I kilden bliver Hafizullah Amin og den lille gruppe som han baserer på også nævnt og det er imod Sovjetunionens interesse at de skal overtage Afghanistan, da sovjetiske ledelse var bange for at han vil lade amerikanerne få baser i landet og hermed overtage det. Dette ville være en fordel for amerikanerne at overtage Afghanistan, da de ville være i sovjetisk område.
    Hafizullah Amin var ikke kommunist venlig nok, hvorimod Taraki som var tidligere leder, var kommunist venlig og Sovjetunionen var godt tilfreds med dette, hvilket vi også kan se ved at han bliver udtalt som en kammerat.
    Er begrundelserne for sovjetisk invasion i Afghanistan troværdig?
    Kilden er skrevet af den sovjetiske ledelse og man skal derfor forholde sig kritisk over for dens indhold fordi man netop ser det fra Sovjetunionens side. De prøver fx at få det til at lyde som om at de hjælper Afghanistan fremstiller de hjælpende styrker, der støtter Afghanistan som fjender. De giver også udtryk for at det afghanske folk har etableret det demokratiske system som de ønsker at omstyrter(forhindre), hvor det egentligt er etableret af selve Sovjetunionen.

    SvarSlet
  9. MURTADHA

    1) Hvad fik Sovjetunionen til at trænge ind i Afghanistan?

    -At den nydannede ledelse i Afghanistan henvendte sig til Sovjetunionen om hjælp i kamp mod den fremmed aggression (vesten)



    2) Hvem var truet i denne invasion?

    -Grundlaget for aprilrevolutionen i 1978 og de progressive og demokratiske landvindinger for det afghanske folk.



    3) Hvad medførte det til, at flere lande indblandede sig i Afghanistans situation?

    -Det medførte til at væbnede grupper fra udlandet fik magt i situationen.



    4) Hvad begik Amin?

    - Amin og hans lille gruppe, brugte brutale og kriminelle metoder for at eliminere lederen af den afghanske revolution, Som var daværende Taraki.



    5) Hvilke lande modtog brevet fra Sovjetunionen?

    - DDR ambassaden, Ungarn, Polen, Tjekkoslovakiet, Bulgarien, Cuba, Mongolske Folkerepublik, nordvietnam.

    SvarSlet
  10. Hvorfor blev brevet udsendt, og hvad var formålet med brevet?

    Under hvilket grundlag ville Sovjetunionen invadere Afghanistan?
    http://historienet.dk/krig/hvorfor-besatte-sovjet-afghanistan

    Hvem var Amin og hvad baserede han sig på?
    http://www.afghan-web.com/bios/yest/amin.html
    http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Mellemøsten/Afghanistan/Hafizullah_Amin
    http://www.historyinanhour.com/2012/08/01/hafizullah-amin-summary/
    http://letterindra.com/article/afghanistans-demokratiske-republik


    hvad gik aprilrevolutionen ud på?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Saur_Revolution

    SvarSlet
  11. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  12. Asena
    spg 1
    Hvilke årsager var der til den sovjetiske invasion?
    - Der er ikke et endeligt svar, men der var nogle mulige grunde
    - kommuniskiske styre brød sammen, og sovjetunionen kommer for at hjælpe for at beholde det kommunistiske styre.
    - sovjetunionen har altid ønsket at komme ud til det åbne have, og afganista var det første strid på vejen.

    Under den kolde krig havde Sovjetunionen fokus på lande omkring sig og derfor også Afghanistan. I 1978 lavede det afghanske kommunistparti et statskup. De lavede en masse ændringer i samfundet, der skabte modstand blandt en stor del af befolkningen. Modstanden førte til sovjetisk frygt for en ændring i regeringens syn på kommunismen. Derfor valgte Sovjet at invadere landet i 1979

    spg 2
    Hvem bliver brevet sendt til? ( tekst 35)
    - til deres allierede (Ungarn, Polen, Tjekkoslovakiet, Bulgarien, Cuba, Nordvietnam)

    - hvem bad afganistan hjælp om( den nydannede ledelse)
    spg 3
    Hvordan har teksten forholdt sig til virkeligheden?
    - I teksten prøver de at få det til at lyde som om at sovjetunionen hjælper det Afganske folk, og fremstiller hjælpende styrker som fjender.

    SvarSlet
  13. MOHAMED MACOW
    1. Hvorfor havde Sovjetunionen udstedt et brev til andre kommunistiske statsoverhoveder?
    1. Dette skyldes at den politiske situation i Afghanistan var blevet forværret meget, grundet indblanding fra andre “magters” side i situationen.
    2. Hvilken effekt havde indblandingen i Afghanistan i landet?
    1. Omfanget af revolutionens problematik tiltager. Væbnede grupper samt våben bliver sendt til Afghanistan. Disse grupperes aktiviteter blev styret fra udlandet af andre “magter”.
    3. Hvem udførte attentatet på Taraki?
    1. Amin og hans gruppe benyttede sig af forskellige metoder for at skaffe sig af vejen med Taraki, som var lederen af den afghanske revolution.
    4. Hvad mente Sovjetunionen var under trussel?
    1. Sovjet mener at de progressive og demokratiske landsvindinger for det afghanske folk er truet.

    SvarSlet
  14. zaki

    1. Hvorfor vælger Sovjet at gå ind i Afghanistan?
    Fordi den afghanske befolkning er truet og Det politiske system er korrupt .

    2. Hvem var amin?

    3. Hvem bliver brevet sendt til?
    - til deres allierede (Ungarn, Polen, Tjekkoslovakiet, Bulgarien, Cuba, Nordvietnam)

    4. Hvordan bliver forholdet mellem Taraki og Sovjetunionen beskrevet i brevet? 
    Ifølge brevet, beskriver sovjets ledelse Taraki som deres kammerat, som de gør med de andre allierede ledere i de andre lande. Hans folk (partimedlemmer eller politikere) bliver beskrevet som fremragende personligheder. 




    SvarSlet
  15. Yacquub & Mustafa
    1. Redegør kilde 35 side 130
    Det handler om USSR som informerer sine allierede om en mulig invasion i Afghanistan. Sovjets kammerat Taraki blev væltet af et mindretal regering og det syntes USSR ikke godt om så de måtte gribe ind, da Afghanistan lå på grænsen af USSR.

    2. Hvorfor blev brevet sendt ud til de sovjetunionen allierede?
    Det skyldes Afghanistan var svækkede og situationen så alvorlig ud og Sovjetunionen måtte gribe ind. Så de ville informere deres allierede om deres planer og træk.


    3. Hvordan fremstår Afghanistans nye regering over for Sovjetunionen?
    Amin og hans minioriet eliminerede Taraki og hans kommunistisk venlige regering på brutal og kriminel vis og Sovjetunionen som den nye regering som en trussel.


    4. Hvordan bliver forholdet mellem Taraki og Sovjetunionen beskrevet i brevet?
    Ifølge brevet, beskriver sovjets ledelse Taraki som deres kammerat, som de gør med de andre allierede ledere i de andre lande. Hans folk (partimedlemmer eller politikere) bliver beskrevet som fremragende personligheder.


    5. Hvilken betydning havde det for Afghanistan, at flere lande var indblandet i deres situation?
    Det medførte at landet til sidst blev invaderet af Sovjetunionen og en krig der varede i flere år. Det skabte et splid mellem det afghanske folk, og det var svært for dem at have tillid til et regering igen.


    6. Perspektivering (ekstra spørgsmål)
    Det kan være grunden til at dagens Afghanistan har været igennem det de har været igennem, da befolkningen allerede har været traumatiseret og set deres land gå i ruiner. Er det nemlig ikke svært at stabilisere en minoritet såsom taliban som også er kendt for, at være en terrorgruppe. Da landet allerede er i ruiner og ikke kan stole på at få en ny regering. Så er det ikke svært for en lille gruppe at opnå deres formål, såsom Taliban.

    SvarSlet
  16. Ihsan
    1) Hvem var modstandsgrupper?
    - Modstandsgrupperne: mujahideenerne, der forekom fordi islam blev ''udryddet'' stille og roligt. De startede med at være modstandere i guds navn, og sovjet undervurderede dem. Også andre ideologiske modstandere der generelt bare var imod kommunisme, herunder højre orienteret fra kongehuset, de havde dog ikke våben. Demonstrationer startede også stille og roligt.
    2) Hvad var grunden til det?
    - Fordi den kommunistiske regeringen stod i mod folks tro, ejendom, frihed herunder: strenge regler bl.a. Værnepligt (som 18 årig), fængslede hundrede tusinder, 99% af Afghanistan var muslimer, og kommunister stod imod islam og deres kultur. De drejede reglerne og andre ting 180 grader, som folk var imod, Så de brugte magt imod dem.
    3) Hvordan opfattes forholdet mellem sovjet og Taraki ud fra brevet?
    - Forholdet mellem Taraki og Sovjet var rigtig godt, det kan ses ud fra det sted hvor der står: ''kammerat Taraki'', der var en meget hyppig ting under de kommunistiske mennesker. Deres kommunistiske kammerater blev også dræbt, så derfor var de ramte.
    4) Hvilke grunde var til stede under sovjets invasion af Afghanistan?
    - Fordi deres strategi gik ud på at udvide deres magt, og nå hele vejen til det indiske ocean gennem Pakistan (500 km). Det indiske ocean gjorde at de vil have adgang med havet over hele verden.
    5) Hvorfor kunne sovjet ikke stole på Amin?
    - Han har lavet statskup, og lavet en omdrejning, imod kommunistiske revolution, og dræbt ledere og officere der havde et godt forhold til sovjet, herunder Taraki og de andre kammerater.

    SvarSlet