fredag den 5. maj 2017

Upload spg til Marx her

5 kommentarer:

  1. Johanne
    Hvorfor bliver arbejderne ikke rigere, selvom samfundet blev rigere?
    - Arbejderne fik ikke den løn, som deres arbejde var værd. Merværdien der blev skabt for en vare (forskellen på hvad det koster at fremstille og salgspris) blev beholdt af arbejdsgiveren.

    Hvor kom den første overskudsprofit/den første kapital fra ifølge Marx? (uenighed med Adam Smith)
    - Smith mente, at europa var blevet rigere gennem frihandel. Marx sagde, at det var igennem plyndring og erobring. Blandt andet opdagelsen af Amerika (guld og sølv og generelt miner), slaveri, og erobring i Afrika og Østindien. Herefter handlede de med det de havde erobret og de der ville købe havde ikke andet valg end at gå med til den pris embedsmændene (handelsmændene) havde sat. Marx mener, at kapitalismen og overskuddet til at investerer med fra starten af stammer herfra. Denne første kapital er med indblanding fra staten (og derfor siger godkender Marx ikke, at kapitalismen er et system uden statsindblanding)

    Hvad er den herskende klasse, og hvad er denne i stand til? s. 10)
    - Marx mener, at der er en "over"klasse, en herskende klasse i alle samfund. Denne klasse er bestemt af dem, som har mest rigdom, og det er denne klasse som afgør hvilke normer der er rigtige i samtiden. Så både love, kultur og moral afgøres indirekte af den herskende klasse. Den herskende klasse kan godt skifte, den kan gå fra de adelige til de borgerlige osv. Og det er denne udskiftning, der er med til også at udvikle samfundet. Marx mente, at den næste herskende klasse ville blive arbejderklassen.

    Hvorfor blev kapitalismen hele tiden ramt af kriser med arbejdsløshed og efterfølgende nedgang i produktionen? (s.12)
    - Der skete en overskudsproduktion, fordi man troede at produktionen ville blive ved med at stige. Værksteder skulle lukke ned, fordi de ikke kunne sælge produkter og markedet blev overtaget af fabrikker. Selvstændige blev reduceret.
    - Marx begrunder det også i ubalancer i den finansielle sektor. Prisstigninger i den fiktive kapital gav anlæg til spekulationer og herefter efterspørgsel, hvilket forårsagede yderligere prisstigninger. På et tidspunkt stopper stigningen og folk vil sælge (alle på én gang). Alle står med faldende værdi (fiktiv kapital).
    - Løsning


    Hvorfor tog Marx fejl om den kommunistiske revolution? (s. 17)
    - Selvom manifestet ifølge ham selv var en videnskabelig analyse, var det måske også et forsøg på at skabe bevidsthed og håb hos arbejderklassen. Revolutionen var måske også et ønske (i stedet for en analyse).
    - Hans forudsætning for revolutionen var også at arbejderklassen ville blive endnu mere ulige, men dette skete ikke. (og fordi det ikke var SÅ ulideligt at være arbejderklasse, forskellen var ikke så forfærdelig stor, skete det ikke)

    SvarSlet
  2. Hvad er merværdi?
    Hvordan overvinder kapitalismen sine problemer og hvad er konsekvensen af det?
    Hvad gjorde at Karl Marx’ argumenter var forskellige i forhold til Adam Smiths?

    1. Forskellen på hvad en vare koster og hvad den sælges for
    2. Mindre virksomheder går fallit, så de større virksomheder har erobret nye markeder. Der kommer dog større kriser som bliver værre og værre.
    3. I modsætning til Adam Smith, argumenterede Karl Marx mod kapitalismen og ikke for.

    Elisabeth og Emil

    SvarSlet
  3. Hvorfor er det uundgåeligt at der kommer flere kriser ifølge Karl Marx?
    - I kapitalismen er der konstant produktivitetsforbedringer som medføre en overskudsproduktion, som ikke kan afsættes
    - Prisstigninger kan give den forventning om, at der opnås større profit gennem erhvervelse af finansielle aktiver (aktier, obligationer og andre finansielle aktiver) i stedet for reel kapital. Hvis man flytter reel kaptial til fiktiv kapital, hvis priserne stige og på et eller andet tidspunkt vil folk sælge. Så brister boblen og folk vil få en stor gæld.
    - Kriser kunne også opstå på grund af ubalancer i den finansielle sektor.
    - Kriserne er skyld i, at arbejderklassen bliver holdt i fattigdom. Det eneste arbejderne har at sælge, er deres arbejdskraft, som den må de sælge stykvis, som enhver anden handelsartikel

    Hvad var Marx og Smith uenige om?
    - Marx mente at smith var for naiv og ikke havde gennemtænkt kapitalismens opståen ordentlig. Marx mente også at smiths påstande om at goderne bliver fordelt ligeligt og retfærdigt ikke passer. Marx støttede det frie markedet da dette kunne skabe højere vækst men han mente at goderne blev ulige fordelt mellem dem som havde deres egen produktionsmidler og dem med egen arbejdskraft.

    Hvad mente Smith havde gjort Europa rig og hvad var den rigtige grund til rigdommen?
    - Smith mente at frihandel havde gjort Europa rige men i virkeligheden opstod rigdommen gennem plyndring og erobring


    Hvordan gør frihandelen kapitalismen i stand til at overvinde sine kriser?
    - Ved at små og mindre effektive virksomheder går fallit.
    - Kriserne overvindes også ved at ”erobre nye markeder og ved at udnytte de gamle grundigere”.
    - For at kunne finde nye markeder eller udnytte de gamle bedre, kræves der frihandel. Hver gang kapitalismen kommer i krise, må den finde en smutvej til større produktion, ved at finde nye afsætningsmuligheder.
    Den økonomiske vækst og hele det kapitalistiske system er derfor afhængige af stadigt mere frihandel.

    Sarah, Maili og Katrine

    SvarSlet
  4. Mustafa, Harun & Adam
    Hvad siger ”Det Kommunistiske Partis Manifest” om klassesamfund?
    Alle samfund er klassesamfund, og disse sociale klasser er baseret på ejerskabet af produktionsmidlerne. Dem der kan betale for produktionen er altså placeret højere på den sociale rangliste.

    Hvad menes der med at Kapitalismen skaber en social epidemi?
    At der på grund at det borgerlige produktionssamfund skabes uundgåelige tilbagevendende handelskriser. Disse handelskriser øger angiveligt uligheden i et samfund. ”Epidemien” overproduktion bliver sammenlignet med en hungersnød.

    Ifølge Karl Marx hvordan fik kapitalismen sin opståen?

    I omkring 1776 blev Europa rigere hvilket skyldes plyndring og erobring. Der blev handlet med monopoler der var styret af staten.


    Hvorfor var det kapitalistiske system afhængig af frihandel?

    Fordi frihandel igangsætter en vej for at undgå kriser i det kapitalistiske system ved at etablere nye markeder, som skal fører til en større produktion


    SvarSlet
  5. zaki, yacquub, mohammed
    Hvad er Essensen af Marx forklaring?
    - At arbejderne ikke får en løn, der står mål med deres arbejde er værd. Ligesom at varens værdi kommer af dem som producere det.

    Hvad var kapitalisme?
    - Kapitalisme er et system, hvor man investerede sit overskud af sin kapital. Hvilket ville øge produktionen. Så kunne man investere igen, og få endnu flere penge ud af det og øge ens egen produktion.


    Arbejderklassen bliv holdt i fattigdom hvorfor?
    - Det eneste arbejderne har at sælge, var deres arbejdskraft, som de solgte stykvis, som enhver anden handelsartikel. Arbejdernes vilkår kunne godt forbedres i midlertidigt. Hvor der var en stor efterspørges efter jobs, end der kunne udbydes. Derfor kunne de ansat flere og giv alle mindre i løn.

    Marx mente, at denne rigdom kunne ikke gavne arbejderne til gode hvad mente han med det?
    - Marx mente om det var virkeligt at arbejderne kun havde deres arbejdskraft til tilbyde. Han mente hvad nu vist de tog sig en uddannelse og prøvede deres færdigheder. For der var stor forskel på levestandarden og hvis de uddannede sig ville de forbedre deres levestandard.

    SvarSlet