torsdag den 16. november 2017

Gleichschaltung m.m.




Fra januar 1933, da Hitler bliver udnævnt til kansler, og frem til 1935, gennemførtes en proces som nazisterne kaldte "gleichschaltung"-processen (ensretningsprocessen). Vores undren går på, hvordan det kunne lykkedes nazisterne - og Hitler i særdeleshed - at få monopol på magten i Tyskland.

De nedenstående spørgsmål afspejler de spørgsmål, som enhver historiker med respekt for sig selv må stille sig selv. Altså hvordan I skal tænke, når I skal op til eksamen. Bemærk at kun få af svarene kan findes i lærebogen, der netop ikke stiller spørgsmål, men er tilfreds med blot at genfortælle populære myter om Det tredje Rige. 

Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen? Magten over politiet lå hos delstaterne. Vi hører at nazisterne overtog indenrigsministerposten (og dermed magten i politiet) i Preussen (der rummede 2/3 af Tysklands befolkning). Hvordan kunne det gå til? Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.

Forklar hvordan henholdsvis Nødforordningen og Bemyndigelsesloven banede vejen for nazisternes magtovertagelse. Forklar baggrunden for, hvordan nazisterne kunne få vedtaget disse to love.


Var nazisterne et arbejderparti eller et konservativt parti? Vi kan gå til spørgsmålet på tre måder. Vi kan se på, hvilke samfundsgrupper der var henholdsvis overrepræsenterede og underrepræsenterede som medlemmer og vælgere i NSDAP. Lav denne analyse. Vi kan se på hvilke samfundsgrupper der støttede nazisterne på anden måde, nemlig økonomisk og moralsk. Lav denne analyse. Vi kan se på hvilke mennesker nazisterne overdragede topposterne i Det tredje Rige – arbejderne eller hvem? Lav denne analyse. Lav en samlet konklusion, om hvorvidt nazisterne var et arbejderparti med opbakning fra arbejderklassen. 

6 kommentarer:

  1. Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen? Hvordan kunne det gå til? Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.
    - De konservative givet hitler magt til at kunne lede over en samlingsregering (regering med alle partier). Herman Göring bliver indenrigsminister i delstaten preussen og fik magten over to tredje del af politistyre. Han så bort fra alle de tjenestemænd der ikke var nazister, og det fik en betydning for hitlers magt. Med det blev de overmandet af nazisterne, og flertallet dermed magten.
    - 50 000 enheder
    - 40 000 var SA- og SS-medlemmer
    - Presidenten Von Papen fik magten til at tage beslutninger uden at rigsstaten skulle involveres, ifølge artikel 48. Med det så besluttede han at nazisterne skulle have magten i preussen.
    - Weimar republikken havde tidligere magten, og preusserslaget gjorde at det næsten var en slutning for dem.
    - Præsidenten tog denne beslutning at herman gøring skulle blive indenrigsminister i preussen.

    Forklar hvordan henholdsvis Nødforordningen og Bemyndigelsesloven banede vejen for nazisternes magtovertagelse. Forklar baggrunden for, hvordan nazisterne kunne få vedtaget disse to love.
    - Nørdforordningen gik ud på at de vigtigste demokratiske rettigheder de fjernet, og dette gjorde det lettere for nazisternes vej til magten. Propagandaen var rettet mod kommunisterne, fordi at de blev beskyldt for at starte rigsdagsbranden, men blev dog aldrig helt opklaret hvem der gjorde det. SOg derfor var folk overbevist stille og roligt om, at Hitler og hans parti var de ''rigtige''. Hitler gav også skylden på demokratiet i den økonomiske krise, og dette var noget befolkningen havde en tro om.
    - Bemyndigelsesloven begyndte efter rigsdagsbranden, og den gik ud på at Hitler fik magten til at tage beslutninger og ændrer love og ændrer weimarforfatningen uden rigsdagen skulle involveres.

    Ihsan, Sofie og Sarah

    SvarSlet
  2. Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen?

    - Nødforordningen) Nazisterne beskyldte kommunisterne for at ville indlede et statskup og benyttede anledningen til at gennemfører en lov, som skulle skærpe straffen for politiske forbrydelser. Morgenen efter brænden udstedtes nødforordningen til ”beskyttelse af folk og stat”. Hitler brugte denne nødforordring til at lade kommunisterne arrestere og dermed forsøge at tvinge dem ud af valgkampen.

    Magten over politiet lå hos delstaterne. Vi hører at nazisterne overtog indenrigsministerposten (og dermed magten i politiet) i Preussen (der rummede 2/3 af Tysklands befolkning). Hvordan kunne det gå til?

    - Stor grund til magtovertagelsen.
    - Herman Göring var indenrigsminister (styrer politiet) i delstaten Preussen, og der havde han jo kontrol over ca. 2/3 af Tysklands politistyrke.
    - I 1922 meldte Hermann Göring sig ind i Adolf Hitlers parti NSDAP, hvor han hurtigt blev udnævnt til SA-Gruppenführer. Han blev såret, og flygtede, hvorimod andre blev fanget efter kuppet.
    - Göring rejste flere år efter kuppet tilbage til Tyskland, hvor han blev næstkommanderende i SA efter Ernst Röhm og valgt ind i Rigsdagen. Han blev i 1932 rigsdagspræsident. Året efter blev han så preussisk indenrigsminister.
    Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.

    - Franz von Papen brugte artikel 48, til at vedtage love. Grundlaget for implementeringen var at SA-udførte terror, og sikkerheden var truet. Derfor havde han som rigskansler det fulde ansvar over staten, og kunne gøre ting uden af rigsdagen havde en indflydelse.
    Forklar hvordan henholdsvis Nødforordningen og Bemyndigelsesloven banede vejen for nazisternes magtovertagelse. Forklar baggrunden for, hvordan nazisterne kunne få vedtaget disse to love.
    - Der blev vedtaget Bemyndigelsesloven som gav regeringen ret til at vedtage loven uden for rigsdagens samtykke.
    - Kun socialdemokraterne stemte imod loven
    - Nødforordningen er lov som kan straffe politiske forbryder
    - ”beskytte stat og folk”

    Muddi og Sahra

    SvarSlet
  3. Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen?
    Magten over politiet lå hos delstaterne. Vi hører at nazisterne overtog indenrigsministerposten (og dermed magten i politiet) i Preussen (der rummede 2/3 af Tysklands befolkning). Hvordan kunne det gå til? Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.
    Forklar hvordan henholdsvis Nødforordningen og Bemyndigelsesloven banede vejen for nazisternes magtovertagelse. Forklar baggrunden for, hvordan nazisterne kunne få vedtaget disse to love.

    Rudolf Diels: leder af det preussiske politis afdeling for politisk efterretning, blev senere Gestapo.
    22 februar: Hitler ophævede SA til en slags hjælpepoliti, dette undergravede politiets arbejde og den tyske stats retssikkerhed.

    I preussen blev Herman Göring indenrigsminister, derfor havde han magt over ⅔ af Tyskland.
    Politiet blev fyret, da han afskedigede alle ikke-nazister. Derfor fik han magten over politiet.

    Preussenschlag
    Overtagelsen af Preussen i 1932.
    Franz von PApen brugte artikel 48 til at vedtage love.
    SA udførte terror, og sikkerheden blev truet.
    Rigskansleren stod derfor med det fulde ansvar over staten, og kunne tage beslutninger uden rigsdagen skulle have nogen indflydelse.

    Bemyndigelsesloven:
    Giver regeringen lov til at udstede love uden at involvere Rigsdagen - det galt også love som kunne ændre eller afvige Weimarforfatningen.
    Branden i rigsdagsbygningen: nazisterne beskyldte kommunisterne for denne, bl.a. i deres propaganda.
    Denne brand gjorde at de nu vedtog og indskærpede love.

    Nødforordning:
    Der var uenighed mellem de to største partier på de to ydrefløje var det umuligt at danne en regering, så derfor brugte rigspræsidenten §48 i forfatningen og valgte selv en regering udnævnt af præsidenten selv. Von Hindenburg valgte så Centrum-partiets leder Heinrich Braün som rigskansler.

    Var nazisterne et arbejderparti eller et konservativt parti? Vi kan gå til spørgsmålet på tre måder. Vi kan se på, hvilke samfundsgrupper der var henholdsvis overrepræsenterede og underrepræsenterede som medlemmer og vælgere i NSDAP. Lav denne analyse.

    De overrepræsenterede var arbejderne


    Vi kan se på hvilke samfundsgrupper der støttede nazisterne på anden måde, nemlig økonomisk og moralsk. Lav denne analyse.
    Virksomhedsejere begyndte at støtte Hitler, da de fik mest ud af det.
    20 februar 1933: Hitler inviterede de 25 største virksomhedsejere til Berlin, og fremlagde hovedideerne i nazisternes arbejdsmarkedspolitik.
    Hitlers arbejdsmarkedspolitik:
    Stabile forhold på arbejdsmarkedet.
    Økonomisk vækst.
    Han lovede at respektere den private ejendomsret.
    Virksomheder begyndte nu at støtte op om nazisterne.
    Industrien bidrog med cirka 3 millioner mark til valgkampen.
    1930'erne: storindustrien var en af NSDAPs vigtigste samarbejdspartnere.

    SvarSlet
  4. Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen? Magten over politiet lå hos delstaterne. Vi hører at nazisterne overtog indenrigsministerposten (og dermed magten i politiet) i Preussen (der rummede 2/3 af Tysklands befolkning). Hvordan kunne det gå til? Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.

    - Franz Bracht var indenrigsminister i Preussen før Herman Göring. Franz var ikke medlem af noget parti. Göring oprettede Gestapo.
    - Kommiserposten før Göring var ikke lovlig, så da Hitler (som var Rigskansler) bad om at få den magt overgivet til Göring, var alle afklarede med det.

    Forklar hvordan henholdsvis Nødforordningen og Bemyndigelsesloven banede vejen for nazisternes magtovertagelse. Forklar baggrunden for, hvordan nazisterne kunne få vedtaget disse to love.

    - De to love, banede jo hermed vejen for NSDAP, til at gøre nærmest hvad de vil, til "beskyttelse af folk og stat". Hermed kunne de gøre hvad de ville.
    - Nødforordningen: Satte de vigtigste demokratiske rettigheder ud af kraft, og tog delstaterne politiske myndighed ind under rigsregering = Hitler giver sig selv magten.
    - Bemyndigelsesloven: Giver rigsregeringen lov til at vedtage love uden rigsdagens samtykke = Hitler bestemmer selv.
    - Nødforordningen blev vedtaget i forlængelse Rigsdagsbranden, som "beskyttelse af folk og stat". Det blev brugt som undskyldning for at vedtage denne nødforordning.
    - Bemyndigelsesloven kunne NSDAP få vedtaget, fordi deres konkurrenter var blevet sendt i koncentrationslejre.

    Adam, Lizzy og Jonas Koch

    SvarSlet
  5. Johanne, Katrine og Emil

    Fra januar 1933, da Hitler bliver udnævnt til kansler, og frem til 1935, gennemførtes en proces som nazisterne kaldte "gleichschaltung"-processen (ensretningsprocessen). Vores undren går på, hvordan det kunne lykkedes nazisterne - og Hitler i særdeleshed - at få monopol på magten i Tyskland.

    De nedenstående spørgsmål afspejler de spørgsmål, som enhver historiker med respekt for sig selv må stille sig selv. Altså hvordan I skal tænke, når I skal op til eksamen. Bemærk at kun få af svarene kan findes i lærebogen, der netop ikke stiller spørgsmål, men er tilfreds med blot at genfortælle populære myter om Det tredje Rige.

    Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen?Magten over politiet lå hos delstaterne. Vi hører at nazisterne overtog indenrigsministerposten (og dermed magten i politiet) i Preussen (der rummede 2/3 af Tysklands befolkning). Hvordan kunne det gå til? Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.

    Der kom en nazist til magten i Preussen, og Länder har magten over politiet
    Den tidligere minister, Otto Braun, i Preussen blev sat af via et kup. Det var et krav fra Hitler om at de skulle have indenrigsministerposten i Preussen. Det var i januar 1933 Göring blev indsat.






    Forklar hvordan henholdsvis Nødforordningen og Bemyndigelsesloven banede vejen for nazisternes magtovertagelse. Forklar baggrunden for, hvordan nazisterne kunne få vedtaget disse to love.
    Nødforordningen blev stemt igennem efter branden på rigsdagen. Man troede ikke, at det var NSDAP der startede branden, og der var spekulationer om, om det var modstandere af Hitler, der havde forsøgt sig på et statskup (ikke demokratisk). De fik loven igennem (ikke stemt), fordi folket og rigsdagen (præsidenten) følte, at de var udsatte. Folket og staten skulle beskyttes: (som også i paragraf 48). Præsidenten von Hindenburg var med nazisterne og kunne udstede denne lov på baggrund af paragraf 48.. Loven står på side 46 i bogen, og er egentlig ikke en beskyttelse til folket, men til STATEN (som er nazister). Hitler kunne ifølge denne nødforordningens lov tillade sig at krænke ytringsfriheden (man måtte ikke sige dårligt om nazistriget), forsamlingsfriheden (man kunne ikke danne modstandsgrupper), ejendomsretten (så man ikke kunne skjule ting i sit hus). Derudover gjorde loven at Länderne skulle indordne sig efter hvad Rigsregeringen bestemte (regeringen styrede nu alt). Alle demokratiske rettigheder blev frataget befolkningen, og de institutioner der fungerer under rigsdagen.

    Nødforordningen gjorde, at de kunne anholde modstandere af det nazistiske regime (fordi de udgjorde en fare for staten, og den offentlige sikkerhed, ifølge nazisterne). Hermed var der færre, der ville stemme imod. Derudover var der mange af de borgerlige partier (som stemte for forslaget), der var træt af al den uro, der var, og tænkte at hvis de gav magten til Hitler, ville der bliver orden og ro igen. Hitler reklamerede desuden med at ville gøre gode ting for erhvervslivet. FRYGT styrede deres beslutninger, det var også farligt at arbejde imod nazisterne. Socialdemokraterne var de eneste der stemte imod, da Hitler havde lavet aftaler med nogle af de andre partier (bl.a. Centrum (katolikparti)).
    Bemyndigelsesloven betød, at det kun var regeringen, der skulle godkende nye love. Da NSDAP sad i regeringen, og de resterende partier i rigsdagen, kunne de lave deres helt egne love, uden indblanding fra andre. De Havde frit spil til at forbyde andre partier nu og til at lave love der passede til deres ideologi.

    SvarSlet
  6. Fra januar 1933, da Hitler bliver udnævnt til kansler, og frem til 1935, gennemførtes en proces som nazisterne kaldte "gleichschaltung"-processen (ensretningsprocessen). Vores undren går på, hvordan det kunne lykkedes nazisterne - og Hitler i særdeleshed - at få monopol på magten i Tyskland.
     
    De nedenstående spørgsmål afspejler de spørgsmål, som enhver historiker med respekt for sig selv må stille sig selv. Altså hvordan I skal tænke, når I skal op til eksamen. Bemærk at kun få af svarene kan findes i lærebogen, der netop ikke stiller spørgsmål, men er tilfreds med blot at genfortælle populære myter om Det tredje Rige. 
     
    Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen? Magten over politiet lå hos delstaterne. Vi hører at nazisterne overtog indenrigsministerposten (og dermed magten i politiet) i Preussen (der rummede 2/3 af Tysklands befolkning). Hvordan kunne det gå til? Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.
     
    Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen?
    • Herman Göring blev indrigsminister i Preussen hvilket gjorde at han havde magt over 2/3 af Tyskland. Han afskedigede alle ikke-nazister, altså dem der arbejder for staten hvilet medførte at de fik magten over politiet(som også blev fyret).
    Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.
    • Franz von Papen brugte artikel 48, til at vedtage love. Grundlaget for implementeringen var at SA-udførte terror, og sikkerheden var truet. Derfor havde han som rigskansler det fulde ansvar over staten, og kunne gøre ting uden af rigsdagen havde en indflydelse.
     
    Forklar hvordan henholdsvis Nødforordningen og Bemyndigelsesloven banede vejen for nazisternes magtovertagelse. Forklar baggrunden for, hvordan nazisterne kunne få vedtaget disse to love.
    • Nødforordning
    ◦ Indskrænkelser og indskærpninger: Spionage osv.
    ◦ Rigspræsidenten vedtog at det var en nødsituation, hvilket gjorde at rigskansleren kunne bruge artikel 48 til at styre regeringen.
    ◦ Nødforordning blev et vigtigt grundlag for hitlers magtovertagelse da de demokratiske rettigheder blev sat uf af kraft samtidig med at delstaternes politiske myndighed blev lagt ind under rigsregeringen
     
     
     
    Var nazisterne et arbejderparti eller et konservativt parti? Vi kan gå til spørgsmålet på tre måder. Vi kan se på, hvilke samfundsgrupper der var henholdsvis overrepræsenterede og underrepræsenterede som medlemmer og vælgere i NSDAP. Lav denne analyse.
     
     
     
    Vi kan se på hvilke samfundsgrupper der støttede nazisterne på anden måde, nemlig økonomisk og moralsk. Lav denne analyse.
    • Virksomhedsejere så fordele ved at støtte Hitler - de konservative partier som industrien traditionelt støttede mistede politisk indflydelse
    • Nazistisk parti var præget af ungdommen da 14-25 årige manglede job
     
     
     
     Vi kan se på hvilke mennesker nazisterne overdragede topposterne i Det tredje Rige – arbejderne eller hvem? Lav denne analyse. Lav en samlet konklusion, om hvorvidt nazisterne var et arbejderparti med opbakning fra arbejderklassen. 
    Mohamed, ASena og Maili

    SvarSlet